
Pămantul scufundat in beznă, din cauza penelor de curent electric, comunicaţii intrerupte şi lumini ciudate care dansează pe cer. Toate aceste lucruri pot părea ingredientele unui scenariu de film apocaliptic.Specialiştii avertizează însă că ele pot fi şi efectele unui “tsunami solar” , precum cel care ne “inundă” planeta de trei zile.
“Un tsunami solar” rezultat în urma a două explozii a creat, în ultimele zile, vâlvă în rândul astronomilor, care se întrec în a face scenarii mai optimiste sau mai pesimiste despre ce ar putea să se întâmple, în următoarea perioadă, cu Pământul.
Cele două explozii solare ce au avut loc săptămâna trecută au aruncat spre planeta noastră radiaţii masive.
Primul val care s-a ciocnit de atmosfera Terrei a fost identificat marţi, generând imediat o furtună geomagnetică (o dereglare magnetică a Pământului cauzată de vânturile solare). “Poţi să stai şi în buncăr, că tot nu scapi de o furtună geomagnetică mare”, ne-a declarat Cristina Dumitrache, şeful Secţiei de Astrofizică de la Observatorul Astronomic al Academiei Române.
Sistemele electrice «se prăjesc»
Cele mai vulnerabile în faţa furtunilor geomagnetice sunt sistemele electrice şi de telecomunicaţii. Din cauza supraîncărcării conductorilor, transformatoarele electrice efectiv “se prăjesc”. Astfel, mai multe regiuni ale Pământului ar putea să rămână în beznă. Primul val de radiaţii nu a avut efecte devastatoare asupra Pământului. “Pe o scară de la 0 la 10, această explozie se situează undeva la 4. Valul de protoni care au lovit Pământul a fost deviat de scutul magnetic în proporţie de 95%. Doar 5% au reuşit să se strecoare în atmosfera noastră pe la polii magnetici (n.r.-Polul Nord şi Sud)”, susţine Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitală. În următoarele zile, astronomii aşteaptă ca alte emisii să afecteze Terra, unele dintre ele mult mai puternice decât cea de marţi.
vai si kt de periculoase sunt exploziile astea !! :(
ReplyDelete