10 February 2011

Pământul, evaluat la cinci milioane de miliarde de dolari


Greg Laughlin, un astrofizician de la Universitatea americană Santa Cruz, a alcătuit o ecuaţie matematică inedită, cu ajutorul căreia se poate evalua exact, în dolari, valoarea planetelor din Univers.

În calculele sale, cercetătorul american foloseşte date de mecanică celestă, ţinând cont, printre altele, de masa planetei, de sistemul stelar din care face parte, de raza planetei, de temperatura de la suprafaţa ei, de perioada de revoluţie în jurul stelei şi asemănarea cu Terra. Cu cât masa planetei e mai apropiată de cea a Pământului, valoarea sa creşte.

De asemenea, “preţul” unei planete este mai mare şi în funcţie de momentul în care a fost descoperită. Conform lui Laughlin, Terra valorează cinci milioane de miliarde de dolari, valoarea planetei noastre echivalând cu PIB- ul pe 100 de ani al lumii întregi, pe când Marte este evaluată la doar 16.000 de dolari.

Nou-descoperita planetă Gliese 581c “face” numai 160 de dolari, iar sora ei geamănă, descoperită cu un an înainte, valorează 60.000 de dolari.

0 Comentarii:

Post a Comment