21 March 2011

Dictatorul Libiei vrea să-şi omoare inamicii cu gaz toxic


În Libia a plouat ieri cu rachete în cea de-a doua zi de război declarat de coaliţia internaţională. Americanii, britanicii şi francezii au lansat atacuri din aer şi de pe mare asupra oraşelor unde Gaddafi deţine baze aeriene sau tancuri. Până aseară, la închiderea ediţiei, bilanţul morţilor ajunsese la aproximativ 90. Cu toate acestea, numărul celor decedaţi ar putea creşte într-o clipă, dacă dictatorul se decide să folosească gaze toxice din stocul uriaș pe care îl are.

Sute de rachete de croazieră Tomahawk, lansate de pe submarine americane, bombardamente efectuate din avioanele franceze, toate au măturat ieri teritoriul libian. Au fost vizate zeci de ţinte, precum bazele cu avioane de luptă ale lui Ghaddafi şi tancurile acestuia.Deşi o parte din presa internaţională susţinea ieri că dictatorul are doar un avion de luptă funcţional, un MIG 21 vechi, se pare că flota de război a colonelului e mult mai mare, însă la fel de veche, din anii ’70. În vreme ce Gaddafi e convins că armata lui, formată, se pare, din circa 60.000 de militari şi mercenari, va învinge, experţii internaţionali susţin că răzb o i u l împotriva Marii Jamahirii (numele oficial al Libiei) se va încheia rapid, peste maximum trei zile.

Dacă din punctul de vedere al armelor de foc oamenii lui Gaddafi nu au cum să facă faţă asaltului coaliţiei, la urechile celor care au pornit atacul în Libia a ajuns o informaţie şocantă: Gaddafi are un stoc de peste 10 tone de gaz otrăvitor, cunoscut sub numele de iperită. Acesta, eliberat în atmosferă, ucide oamenii în chinuri. Intervenţia internaţională nefiind terestră, pericolul pentru militarii coaliţiei e minim, însă acest gaz ar putea decima populaţia nevinovată a Libiei. Sateliţii au detectat ieri, în deşertul libian, lângă oraşul Sirt (în care s-a născut dictatorul), stocurile de gaz toxic.

1 comment: