
O intensificare brusca a efortului fizic, ce poate sa apara in cazul efectuarii joggingului sau intretinerii unui raport sexual, sporeste semnificativ riscul producerii unui atac de cord, mai ales in randul persoanelor mai putin obisnuite cu efortul fizic
RISC SPORIT
Medicii au constatat, cu mult timp in urma, ca o accelerare brusca a ritmului activitatilor fizice intreprinse de o persoana, cum ar fi alergarile pe distante lungi sau relatiile sexuale, poate provoca aparitia unor grave tulburari cardiace, determinand cresterea substantiala a riscului producerii unui stop cardio-respirator sau a unui infarct miocardic. Mai ales pentru cei care nu sunt obisnuiti cu practicarea exercitiilor fizice.
Un recent studiu al specialistilor americani le permite acestora cuantificarea factorilor de risc. Membrii unei echipe de medici din Boston, condusa de dr Issa Dahabreth, au analizat si prelucrat informatiile existente in 14 studii de specialitate pentru a stabili relatia existenta intre exercitiile fizice, relatiile sexuale si posibilitatea producerii unui atac cardiac sau a unui stop cardiac, in urma unei scaderi bruste a ritmului batailor cardiace care impiedica inima sa mai pompeze sange.
Cercetatorii au stabilit ca probabilitatea ca o persoana sa sufere un atac cardiac sau un infarct este de 3,5 ori mai mare in cazul in care aceasta practica o activitate fizica decat atunci cand nu face acest lucru. Iar riscul ca o persoana sa sufere un atac cardiac atunci cand intretine un raport sexual sau imediat dupa aceea este de 2,7 ori mai mare decat in cazul in care subiectul nu participa la o astfel de activitate.
PERICOL TEMPORAR
Dr Jessica Paulus, o alta specialista participanta la realizarea studiului, a mentionat insa ca perioada in care factorii de risc ating valori crescute este relativ scurta. Potrivit savantei, cresterea acestora dureaza timp de circa una-doua ore, in timpul si dupa efectuarea exercitiilor fizice sau intretinerea unor raporturi sexuale. Astfel incat variatia anuala a parametrilor respectivi are o valoare destul de mica.
Pentru un esantion alcatuit din 10.000 de persoane, fiecare „sedinta" individuala de exercitii fizice sau relatii sexuale in decurs de o saptamana va determina cresterea cu unu sau doua cazuri de stop cardiac sau atac cardiac pe an. Specialista a evidentiat insa importanta mentinerii unui echilibru intre rezultatele recente si altele anterioare care concluzionau ca activitatea fizica regulata reduce riscul atacurilor cardiace si al infarctelor miocardice cu 30%.
Paulus a mentionat ca ea si colegii sai nu doresc sa induca opiniei publice ideea ca exercitiile fizice au un efect nociv. Ei atrag insa atentia persoanelor care nu sunt obisnuite cu efortul fizic sa inceapa practicarea catorva intr-un ritm lent pe care ulterior sa il mareasca gradual.
0 Comentarii:
Post a Comment