25 September 2011

Românii cred că Universul a fost creat de Dumnezeu



               Modul în care s-a format Universul rămâne una dintre cele mai controversate probleme, un mister care a dat naştere de-a lungul timpului la nenumărate teorii şi dispute aprinse. Stephen Hawking, celebrul om de ştiinţă, explorează splendoarea şi măreţia cosmosului şi relatează cea mai controversată poveste din lume - naşterea Universului, în primul documentar din o nouă serie de la Discovery Channel, intitulată Curiosity, ce va putea fi urmărită în fiecare luni, la ora 22.00, din 26 septembrie.

Universul ascunde multe lucruri care depăşesc limita înţelegerii umane, însă religia şi ştiinţa se înfruntă de mai multe secole, încercând să găsească răspunsuri la această întrebare majoră: „Cum a fost creat Universul?”.
Din multitudinea de idei asupra apariţiei Universului se evidenţiază două puternice teorii: creaţia şi evoluţia. Astfel, teoria creaţionistă îţi bazează afirmaţiile pe Geneză, considerând că lumea a fost creată conform unui plan divin. Creaţionismul susţine că Universul şi toate formele de viaţă au fost create de Dumnezeu sau de o altă formă de inteligenţă extra-terestră. Creaţionistii acceptă relatarea din Cartea Facerii (Geneza), potrivit căreia Dumnezeu creează totul în 6 zile, pe când adepţii creaţionismului stiinţific cred că un creator a făcut tot ce există, acestia putând să respingă teza creaţiei în 6 zile.
Pe de altă parte, conform evoluţionismului, Universul a apărut în urmă cu 13.73 miliarde de ani în urma marii explozii Big Bang. Tot ce există pe Pământ a apărut în urma formării substanţelor organice, a evoluţiei microorganismelor şi a evoluţiei, mai departe, în reptile şi mamifere. Două mecanisme majore dirijează evoluţia. Primul este selecţia naturală, iar al doilea driftul genetic. Selecţia naturală este procesul care face ca acele caractere ereditare care sunt mai eficace pentru supravieţuire şi reproducere să devină mai răspândite în cadrul unei populaţii.

Studiul a fost făcut în cinci ţări, inclusiv România

Odată cu lansarea Curiosity, Discovery Channel a realizat şi un sondaj de opinie în cinci ţări din sud-estul Europei pentru a afla părerile oamenilor despre, originile Universului. Rezultatele studiului reconfirmă faptul că întrebările care stau la baza umanităţii suscită în continuare interesul oamenilor, chiar dacă opiniile acestora sunt foarte diverse. Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, în intervalul august – septembrie 2011, pe eşantioane reprezentative la nivel naţional pentru populaţia de peste 18 ani, rezidenţi în mediul urban din România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Slovenia. Astfel, cea mai răspândită terorie este se pare cea referitoare la Big Bang, marea explozie iniţială. În urma studiului efectuat, peste 40% dintre români şi sârbi consideră că Universul a fost creat de Dumnezeu. În acelaşi timp, croaţii, bulgarii şi slovenii sunt adepţii teoriei Big Bang. În rândul românilor, persoanele de sex feminin precum şi cele cu venituri mici, cred mai mult în Divinitate decât bărbaţii sau persoanele cu venituri mari. În acelaşi timp, românii cu studii superioare şi cu venituri peste medie sunt adepţii teoriei Big Bang.

0 Comentarii:

Post a Comment