04 September 2011

WikiLeaks a publicat online 251.287 note secrete ale SUA. Dupa cateva ore, website-ul a cazut



              WikiLeaks a anuntat astazi ca a publicat pe site-ul sau toate cele 251.287 de telegrame diplomatice americane pe care le detine. Degeaba insa, pentru ca, dupa doar cateva ore, site-ul respectiv nu mai functiona.

Pe contul sau de Twitter, WikiLeaks a anuntat difuzarea a "251.287 de telegrame diplomatice americane, care pot fi consultate cu ajutorul cuvintelor-cheie", furnizand adresa site-ului care le gazduieste, fara a preciza daca din toate aceste documente au fost sterse numele persoanelor implicate.
Nu au trecut insa nici macar 24 de ore, ca site-ul care gazduia notele secrete ale SUA nu mai putea fi accesat.
Totalitatea telegramelor diplomatice detinute de WikiLeaks puteau fi consultate cu ajutorul unui cuvant-cheie, fie introducand numele unei tari, a datei unei telegrame sau a originii unui document, la aceasta adresa.
WikiLeaks, care nu a putut fi contactat vineri dimineata, amenintase cu o zi inainte ca va difuza versiunea integrala a telegramelor, in pofida avertizarilor organizatiilor pentru drepturile omului si ale Statelor Unite cu privire la riscul pe care acest lucru l-ar putea reprezenta pentru persoanele citate.
Pana in prezent, WikiLeaks a dezvaluit, in mai multe etape, o parte a telegramelor diplomatice pe care le are la dispozitie.
Site-ul a publicat o prima serie de circa 20.000 de documente de la sfarsitul anului trecut. Aceasta publicare, etalata pe cateva luni, s-a facut in parteneriat cu cateva ziare, intre care New York Times si The Guardian, care au sters din documente numele contactelor sau persoanelor incriminate.
WikiLeaks a furnizat in ultimele zile un nou lot de aproape 134.000 de telegrame diplomatice americane, dintre care mai multe sunt integrale.

0 Comentarii:

Post a Comment