02 January 2013

Descoperirea din 2013 care va schimba lumea: Pamantul extraterestru


               Prima planeta extraterestra, asemanatoare Pamantului, ar putea fi descoperita in 2013, afirma oamenii de stiinta. Un Pamant geaman, care ar avea cateva caracteristici-cheie similare Terrei, va fi anuntat in acest an.
Astronomii au descoperit o serie de exoplanete care au marimea sau temperatura aproape identice cu ale planetei noastre, potrivit Indian Express.

"Sunt foarte optimist ca primul Pamant geaman va fi descoperit in 2013", a spus Abel Mendez, cercetator la Laboratorul planetar de la Universitatea Puerto Rico din Arecibo.


Astronomii au reusit sa gaseasca prima exoplaneta care orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui in anul 1995. De atunci, ei au descoperit mai mult de 800 de lumi dincolo de sistemul nostru solar si exista multe altele ce asteapta confirmarea observatiilor viitoare.

Cu ajutorul telescopului spatial Kepler al agentiei NASA, s-au observat mai mult de 2.300 de potentiale planete, incepand de la lansarea sa din martie 2009.

"Prima planeta ce are dimensiunile masurate, orbita si flux stelar si care ar fi propice vietii va fi anuntata in 2013", a declarat Geoff Marcy, membru al echipei de cercetare Kepler, de la Universitatea Berkeley.

Un alt instrument de top, care a detectat deja o serie de posibile lumi locuibile, se numeste High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS). "HARPS ar trebui sa fie in masura sa descopere cele mai interesante si mai apropiate planete, gemene Pamantului", a declarat Mendez.

0 Comentarii:

Post a Comment