23 May 2010

Chivu şi Inter au câştigat Champions League!


Seară magică pentru Inter! Şi, graţie lui Chivu, fotbalul romanesc, atat de prins in propriile-i mizerii, a scos şi el, timid, capul la suprafaţă, într-o seară în care Europa s-a colorat în negru şi albastru.
Pentru prima dată după 46 de ani, Internazionale Milano a reuşit să câştige din nou cel mai important trofeu din lume. Al treilea. E trofeul care spală ani întregi de umilinţe, sezoane de-a rândul în care Inter şi-a aşteptat rândul, în umbra performanţelor reuşite de rivalele Milan sau Juventus. Şi nici seria de cinci titluri consecutive din Serie A n-a reuşit s-o legitimizeze pe Inter ca o forţă adevărată în Italia şi în Europa, aşa cum a făcut-o victoria de aseară: 2-0 cu Bayern Munchen, un trofeu aşteptat de o viaţă întreagă, o triplă istorică (Liga, Campionatul şi Cupa). Şi respectul Europei.
Fenomenul Jose Mourinho

Pentru ca toate astea să devină realitate, a fost nevoie de Jose Mourinho. Portughezul care domină, implacabil, fotbalul european al ultimului deceniu, a luat Interul şi i-a dat suflul unei mari campioane. I-a dat atitudine. I-a adus răutatea pe care o impusese, pe timpuri, la Porto. I-a adăugat forţa de grup pe care o adusese şi la Chelsea. Şi a dus-o spre un trofeu pe care Interul aproape că nu mai îndrăznea să-l viseze. Al doilea din cariera sa, după cel obţinut acum 6 ani cu FC Porto. Iar Jose a devenit abia al treilea antrenor din lume care câştigă Champions League cu două echipe diferite.

Cristi, ce performanţă!

De la Generaţia de Aur, România n-a mai avut un fotbalist care să ajungă la un asemenea nivel de performanţă. Cristian Chivu şi-a definitivat, aseară, un parcurs de excepţie: de la puştiul din Reşiţa, la promisiunea de la Universitatea Craiova. Apoi, primul pas către maturizare, transferul la Ajax Amsterdam, echipă al cărei căpitan a fost. Şi pasul spre Serie A, transferul la AS Roma. Patru ani mai târziu, a venit cea mai importantă semnătură din viaţa sa, cea de pe contractul cu Inter, echipă cu care a reuşit, în fine, să devină campion. Iar, anul acesta, a reuşit tripla: campionat - cupa - Liga Campionilor.

0 Comentarii:

Post a Comment