07 February 2011

Mugur Isărescu "a produs" 40 de tone de aur


Că România a pierdut o mare parte din cele peste 240 de tone de aur, cât aveam înainte de al Doilea Război Mondial, se ştie. Mai puţin cunoscut e însă ce s-a întâmplat cu tezaurul ţării după Revoluţie şi cum a reuşit guvernatorul să “pună” în vistieria BNR peste 40 de tone de aur.

“Când am preluat această instituţie (n.red. - Banca Naţională a României), prima vizită pe care am făcut-o a fost în tezaur. Era singura rezervă palpabilă, pentru că acea valutară era la fostul Bancorex. Am constatat că existau 60 de tone de aur”, a declarat, recent, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul emisiunii Capital TV de la B1. În timpul mandatului său de Cartea Recordurilor - a intrat în al 21-lea an de când se află la şefia BNR - Isărescu a crescut rezerva de aur cu 40 de tone, ajungând la peste 100 de tone.

“Banca Naţională a cumpărat aur din producţia internă şi de la populaţie. Acest lucru a fost posibil până în anul 2000. Atunci a apărut o lege care spunea că monopolul aurului nu mai e la BNR, mai exact, s-a liberalizat piaţa acestui metal preţios. Aveam 100 de tone, iar cantitatea a rămas constantă o bună perioadă. La un moment dat s-a ajuns la 105 tone, dar, după ce Banca Naţională a fost obligată să despăgubească oamenii cărora li se confiscaseră bijuterii în perioada comunistă, a mai scăzut”, a explicat, pentru Libertatea, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Acum avem 103,7 t în vistieria BNR

Potrivit ultimelor statistici făcute publice de Banca Mondială, România are 103,7 tone de aur, în tezaurul Băncii Naţionale şi în depozite la alte bănci centrale din lume.

0 Comentarii:

Post a Comment