01 February 2011

Se caută hackerii care au furat 24.000.000 €


Procurorii DIICOT au deschis o anchetă şi încearcă să dea de urma hackerilor care, în noiembrie anul trecut, au furat de la Holcim SA 1,6 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, în valoare de 24 de milioane de euro. Din primele informaţii, se pare că infractorii nu sunt români.

Procurorii DIICOT au anunţat, ieri, că cercetează un dosar de acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date din sistemul informatic al Holcim. Reprezentanţii firmei au reclamat, pe 26 noiembrie anul trecut, că pe 16 noiembrie au fost făcute zece operaţiuni ilegale din serverele companiei, în urma cărora au dispărut 1.600.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din două conturi atribuite acestei societăţi, deschise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (Registrul Naţional GES).


Au dat lovitura şi în alte ţări

Cum valoarea de piaţă a unui singur certificat este de aproximativ 15 euro, paguba totală se ridică la 24.000.000 de euro. Pentru a da de urma hackerilor, care se pare că au furat şi de la alte companii din Europa, procurorii DIICOT au cerut şi ajutorul omologilor lor din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia şi Israel.

În acelaşi timp, Halpys Cement, subsidiara elenă a Italcementi, a raportat, ieri, furtul a circa 300.000 de permise europene de emisii de gaze cu efect de seră din registrul grec al permiselor. Poliţia de la Atena a identificat mai multe adrese IP din România ca fiind la originea atacului informatic.

1 comment: