19 July 2011

Rusia isi continua ascensiunea stelara. A trimis in spatiu cel mai puternic telescop din lume


Rusia a trimis in spatiu o racheta care duce in interiorul sau cel mai puternic telescop din lume. Lansarea s-a facut de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Oamenii de stiinta au poreclit deja aparatul Zenit-3SB, spunandu-i racheta "verde", datorita utilizarii unui combustibil "prietenos" cu mediul inconjurator, format din oxigen si kerosen, scriu cei de la Russia Today.

Acesta este primul telescop lansat in spatiu de catre Rusia, in ultimii 25 de ani. Oamenii de stiinta au ales o orbita putin mai .. ciudata pentru aceasta statie, astfel incat sa-i permita sa se poata intoarce, sub gravitatia Lunii.

Telescopul are 10 metri si este capabil sa capteze vantul solar, quasarii (nuclee galactice, n.r.), gaurile negre si stelele neutron. De asemenea, acest "ochi urias" va furniza imagini detaliate ale universului, la o rezolutie uimitoare, care este de 10.000 de ori mai mare decat cel mai mare telescop al Americii, Hubble.

In aproximativ o luna sau doua, rusii vor incepe sa receptioneze primele imagini ale universului, direct din spatiu. Aceasta misiune este programata sa dureze cinci ani.

0 Comentarii:

Post a Comment