15 July 2013

Pokerul iese din cazinouri. Legea care schimbă jocul în România

                Camera Deputaților a votat săptămâna trecută legea pentru aprobarea OUG 20/2013 privind înființarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), aducând tot odată o serie de completări Ordonanței de Urgență 77/2009 privind organizarea jocurilor de noroc din România.


             Printre articolele și paragrafele acestei legi, un aspect foarte important este formarea unui cadru legal pentru operarea și funcționarea cluburilor de poker în țară. Prin noile reglementări, jocurile de poker nu mai sunt obligatoriu legate de cazinouri și nu mai sunt nevoite să găsească artificii legislative pentru a funcționa sub tot felul de autorizații la limita legii.

Fiecare firmă care dorește să înființeze unul sau mai multe cluburi de poker trebuie să dețină o licență de la ONJN și să achite o cotizație anuală de 50.000 lei. Apoi, pentru fiecare club în parte, firma respectivă trebuie să dețină minim 10 mese de joc în București sau minim 5 mese de joc în oricare altă parte a țării. De asemenea, pentru fiecare club deschis în București, firma respectivă plătește o cotizație lunară de 25.000 lei, iar pentru fiecare club în afara Bucureștiului, cotizația este de 10.000 lei pe lună.

Exemplu concret:

Firma X dorește să deschidă un club de poker în București, unul în Constanța și unul în Cluj, toate la nivel minim. Iată cum ar trebui să arate structura și taxele plătite:
- Licență anuală de operare pentru firma X: 50.000 lei
- Club de 10 mese în București: taxă de 25.000 lei/lună = 300.000 lei/an
- Club de 5 mese în Constanța: taxă de 10.000 lei/lună = 120.000 lei/an
- Club de 5 mese în Cluj: taxă de 10.000 lei/lună = 120.000 lei/an

În acest caz, costurile de licențiere cu 20 de mese în trei orașe se ridică la 590.000 lei pe an, adică aproximativ 130.000 euro anual (6.500 euro/an/masă). Până la aceste prevederi, pokerul se putea juca în mod perfect legal numai în cazinouri, unde statul percepea de la organizatori o taxă de 5.000 euro/lună/masă, adică 60.000 euro/an/masă.
Iată paragrafele legislative adoptate cu privire la cluburile de poker:

 
Camera Deputaţilor adoptă prezentul proiect de lege.
Articol unic. - Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 20 din 27 martie 2013 privind înfiinţarea, organizarea și funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 187 din 3 aprilie 2013, cu următoarele modificări şi completări:
La articolul 16, după alineatul (4) se introduc 4 noi alineate,alineatele (5)- (8), cu următorul cuprins:
(5) Cluburile de poker sunt săli (locaţii) specializate, în care se desfăşoară exclusiv între participanţi jocuri de noroc cu cărţi de joc, denumite poker. Pentru activitatea de club de poker, organizatorii vor solicita licenţă şi autorizaţie de la Oficiu, cu respectarea prevederilor legale în vigoare care reglementează jocurile de noroc caracteristice activităţii cazinourilor.
(6) Organizatorii care deţin licenţa de organizare a cluburilor de poker pot organiza turnee de poker în afara locaţiilor autorizate, cu condiţia notificării Oficiului cu cel puţin 30 de zile înainte, cu privire la locaţia în care urmează să se desfăşoare turneul, perioada de desfăşurare, taxa de participare şi intervalul orar de desfăşurare
(7) Numărul minim de mese exploatate de un organizator al unui club de poker este de 10 pentru locaţiile din Bucureşti şi 5 pentru locaţiile din ţară.
(8) Taxa aferentă licenţei pentru clubul de poker este de 50.000 lei/an, iar taxa afferent autorizaţiei este de 25.000 lei/lună/locaţie, pentru municipiul Bucureşti, respectiv 10.000 lei/lună/locaţie pentru locaţiile din ţară.
Pe lângă prevederile de mai sus, cluburile vor trebui să ofere un grad ridicat de protecție și vor trebui să folosească legitimarea jucătorilor la intrarea în club.
Din păcate pentru jucători, nu există nicio precizare sau modificare legată de micșorarea sau anularea impozitului de 25% pe câștigurile realizate în termen de 24 de ore.

0 Comentarii:

Post a Comment