14 November 2012

Nokia cade pe locul 7 pe piata smartphone-urilor. Cine e pe prima pozitie?

         Vanzarile finlandezilor au scazut puternic in trimestrul al treilea al acestui an, potrivit firmei de cercetare Gartner. Producatorii BlackBerry revin. 


            Vanzarile Nokia au coborat si in trimestrul al treilea al acestui an, astfel ca finlandezii au ajuns, pe piata mondiala, de pe locul 3 anul trecut pe 7. Intre timp, sud-coreenii de la Samsung isi pastreaza pozitia de lider, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Gartner, citat de Mediafax.

Piaţa mondiala a smartphone-urilor a avansat cu 47% in trimestrul al treilea, la 169,2 milioane de unitati, fiind dominata de primii doi producători, Samsung si Apple.

Cererea puternica pentru telefoanele din gama Galaxy a ajutat Samsung sa vanda 55 de milioane de smartphone-uri in trimestrul al treilea. Grupul controlează 32,5% din piata mondiala a smartphone-urilor.

In acelaşi interval, Apple a vandut 23,6 milioane de unitati, reprezentand o cota de piata de 14%. Vanzarile Apple din trimestrul al treilea au fost influentate de amanarea achizitiilor de catre unii clienti, pana la lansarea noului model iPhone 5.


"Cei doi producatori controleaza impreună 46,5% din piata smartphone-urilor, iar un grup destul de mare se lupta pentru poziţia a treia", a declarat Anshul Gupta, analist principal la Gartner.
Cota de piata a Nokia a continuat sa scada în trimestrul al treilea. Grupul a vandut 7,2 milioane de smartphone-uri, reprezentand o cota de piata de 4,2%.

RIM, producatorul telefoanelor BlackBerry, s-a situat pe pozitia a treia in topul vanzarilor, cu 8,9 milioane de unitati si cota de piata 5,2%, iar HTC pe patru.
Nokia a avut probleme in a tine pasul cu ceilalti producatori de smarphone-uri, in pofida vanzarilor modelului Lumia 900, care au totalizat 4 milioane de unitati la nivel global.

In timp ce piata smartphone-urilor a crescut cu aproape 50% in trimestrul al treilea, vanzarile de telefoane mobile la nivel global au scazut cu 3%, la 428 milioane de unitati.

1 comment: