11 June 2013

Robotul Opportunity a gasit dovada ca pe Marte ar fi existat viata. NASA: "De 10 ani asteptam asta"

         Robotul Opportunity, care se afla de aproape 10 ani pe planeta Marte, a facut cea mai importanta descoperire din timpul misiunii sale. 
 
 
                 Oficialii NASA anunta ca robotelul a gasit urne de argila in solul Planetei Rosii, in zona craterului Endeavour. Asta inseamna ca, in trecut, in aceasta zona a existat apa.
 
“Am fi putut chiar sa bem aceasta apa”, crede Steve Squyres, de la Universitatea Cornell, cercetator principal la misiunii Opportunity.
Piatra analizata, numita Esperance, este cea mai clara dovada gasita pana acum care atesta ca in trecut Marte era o planeta locuibila, care putea sustine viata.

Squyres crede ca planeta ar fi putut sustine forme elementare de viata, microbi, scrie stirileprotv.ro, citand Huffington Post.

Apa a existat aici in primul miliard de ani de la formarea planetei, insa varsta acesteia este imposibil de stabilit daca rocile cercetate nu vor fi aduse pe Pamant.
 

Opportunity si “fratele sau geaman”, Spirit, au ajuns pe Marte in ianuarie 2004, avand ca misiune cercetarea solului, pentru descoperirea urmelor care sa ateste daca a existat viata pe aceasta planeta.

In 2011, Opportunity a fost declarat “mort” pentru ca NASA nu mai putea primi informatii de la el.
Insa robotelul si-a reluat activitatea de cercetare a solului martian, in prezent investigand zona craterului Endeavour.

Si in aprilie 2013 a aparut o defectiune temporara, insa dupa mai putin de o luna de stand-by, roverul si-a continuat misiunea.

Opportunity functioneaza foarte bine, in ciuda “varstei” sale avansate. Specialistii NASA sunt insa constienti ca oricand poate aparea o defectiune neasteptata.
Si robotelul Curiosity a gasit recent probe similare, care arata existenta in trecut a apei pe Marte.

0 Comentarii:

Post a Comment